Zašto se ovce uvijek drže stada?

stado

Ovce imaju snažan instinkt da prate ovce ispred sebe. Kad jedna ovca odluči nekuda otići, ostatak stada obično slijedi, čak i ako to nije dobra “odluka”. Na primjer, ovce će pratiti jedna drugu na klanje. Čak i od rođenja, jagnjad su uslovljena da prate starije članove stada. Ovaj instinkt je čvrsto usađen s ovcama. To nije nešto o čemu “razmišljaju”.

Leadersheep

Rasa ovaca, porijeklom sa Islanda, poznat pod nazivom “Leadersheep” ili ovce vođe. Leadersheep su visoko inteligentne životinje koje imaju sposobnost i instinkt da vode stado kući čak i u teškim uslovima. Imaju izuzetnu sposobnost da osjete opasnost. Na Islandu postoje brojne priče o vođama koje su spasile mnoge živote tokom jesenskih obilazaka kada su mećave prijetile pastirima i stadima.

Sigurnost u brojkama

Ovce su jako druželjubive. Obično ostaju zajedno u grupi dok pasu. Zapravo, ovca postaje vrlo uznemirena ako se odvoji od grupe. Udruživanje u velike grupe štiti ovce od predatora koji se fokusiraju na izuzetke u stadu.

Društvene životinje

Ovce su vrlo društvena životinja. Naučnici napominju da ovce treba držati u grupama od najmanje 4 ili 5 ovaca koje održavaju vizuelnu vezu jedna s drugom.

Instinkt stada najjači je kod rasa sa finom vunom, ali donekle postoji u svim rasama ovaca. Instinkt stada ovaca omogućava stočarima da čuvaju i premještaju veliki broj ovaca i jagnjadi istovremeno.

Pogledajte kako se kreće stado na Novom Zelandu:

Podijelite
Prati sve komentare
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Farma priplodnih ovaca DB